Ontstekingsremmende voeding kan jou helpen om chronische ontstekingen in je lichaam te verminderen.

Een ontsteking is een gezonde en natuurlijke reactie van het lichaam
om zich te verdedigen tegen bijvoorbeeld pijn of ziektes. Een
ontsteking wordt schadelijk wanneer deze gezonde cellen gaat
beschadigen.

Door een tekort aan lichaamsbeweging, (psychologische) stress, slechte
voedingsgewoonten, darmproblemen of een aandoening aan het
immuunsysteem kunnen er permanente laaggradige ontstekingen in het
lichaam ontstaan. We noemen dit ook wel een chronische ontsteking en
die kan zorgen voor chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten,
diabetes, obesitas, PCOS, maar ook depressies, parkinson en
alzheimer.

De voordelen van ontstekingsremmend eten en leven zijn groot, een paar voorbeelden hiervan zijn:

Een vermindering van ontstekingen. Wanneer chronische ontstekingen afnemen, verminderen de klachten van gewrichtspijn en vermindert de kans om ontstekingsproblemen te ontwikkelen (bijv. met betrekking tot het kraakbeen en de huid).

Ontstekingsremmend eten is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, stimuleert ook nog eens het immuunsysteem, waardoor het lichaam zich beter kan verdedigen tegen infecties en ziektes.

Verschillende 'ontstekingsremmende' voedingsmiddelen staan bekend om hun gunstige effecten op de gezondheid van hart- en bloedvaten. Ze verlagen het cholesterolgehalte, zorgen voor een lagere bloeddruk en beschermen tegen hartaandoeningen.

Gewichtsbeheersing

Met ontstekingsremmende voeding eet je zoveel mogelijk natuurlijk en vermijd je zoveel mogelijk bewerkte producten, die rijk zijn aan suiker en verzadigd vet. Dat is niet alleen belangrijk in het kader van het verminderen van ontstekingen, maar ook ter voorkoming van obesitas en het behoud van een gezond gewicht.

Hormoonbalans

Veel vrouwen met PCOS lopen tegen verschillende klachten aan, zoals: onregelmatige menstruatie, acne, vruchtbaarheidsproblemen, maar ook hoofdpijn, vermoeidheid en gewichtstoename. Voeding met o.a. de juiste vetzuren zal helpen deze klachten te verminderen.

Mentaal welzijn

Het gebruik van ontstekingsremmend voedsel kan een impact hebben op het mentale welzijn. Door ons brein te voorzien van de essentiële voedingsstoffen, zorg je voor positieve gedachten, een goed humeur en vermindering van depressieve klachten.